miércoles, 4 de abril de 2012

De cul de cul i costa avall

Diuen que cada poble té les governants que es mereix. Abans no m'ho creia. Me semblava que un poble pogués mereixer un Hitler, un Stalin, Un mussolini, un Franco, etc. Però ara veig que potser si que és ver. Que un poble, al s. XXi, que té els mitjans per estar informats, per decidir el seu futur, no ho fa, es mereix els governants que té. N'hi haurà molts que no els mereixin, però el gruix del poble si. Quan veig que els diaris esportius són els més venuts, que Sálvame té més audiència cada dia o que l'apliació de facebook més emprada és Farmville, estic convençut de que tota aquesta gent és mereixen els dirigents que els hi han tocat (o que fins i tot han triat). La qualitat democràtica d'un pais depen molt de la participació dels seus ciutadans. Però en aquest país, com en molts, pensar costa. Com va dir Ortega, "que piensen ellos". Pensar no agrada. I com que no pensam, no podem ser crítics. I sino som crítics, ens encolomen el que volen. N'hi ha qualcun de crític, però ni són la majoria, ni són capaços de convèncer a la majoria.

Estava cercant una frase per concloure, optimiste, amb qualque solució o idea, però no la trobo. Si qualcú té cap sugerència, serà ben arribada.

4 comentarios:

 1. La gent quan val mal dades no vol pensar....et diria que al mal temps bona cara i que això no pot durar sempre...conec molta gent jove, faig de profe i veig que no tot està perdut!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. M'agradaria ser tan optimista com vosté. De vegades també confio en la capacitat humana, en el poder de l'educació. Però a les 9, quan comencen els informatius, s'esvaeix.

   Eliminar
 2. ¿Has pensado entonces en no ver los informativos?
  Siempre he pensado que la gente piensa, no siempre, pero sí a veces. Pero creo que el problema reside en el desánimo y la desesperanza, en no ver opciones para poder hacer algo, en que la gente de arriba gobierne sin tener en cuenta la opinión de los de abajo.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Pero creo que el desánimo será mayor si la gente no se informa de las opciones que tiene. Creo que el desánimo viene de la desinformación, y no al revés. No sé. Es una opinión.

   Eliminar